Syrop z kwiatów czarnego bzu
Kuchnia Przepisy

Syrop z kwiatów czarnego bzu – na zdrowie, do lemoniady i drinka Hugo

Syrop z kwiatów czarnego bzu (Sambucus nigra) to jedna z moich późnowiosennych obsesji. Zrobiłam syrop pierwszy raz w zeszłym roku i to był strzał w dziesiątkę. Okazał się tak dobry, że ponad połowa zimowych zapasów została wypita w letnich lemoniadach.

Syrop z kwiatów czarnego bzu – jak zrobić?

Do przygotowania syropu potrzebujemy:

  • ok. 40-50 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • sok z 5 dużych cytryn
  • 2 litry wody
  • 0,5 kg cukru (ja mieszam 0,25kg zwykłego cukru i 0,25 kg ksylitolu)

Wykonanie:

  1. Zbieram dojrzałe baldachy kwiatów bzu. Tego samego dnia oddzielam kwiaty od łodyżek, które są gorzkawe (ja obcinam je nożyczkami) i wkładam do dużego słoja. Jeśli masz taki do kiszonek lub na lemoniadę z kranikiem nada się idealnie.
  2. Zalewam kwiaty wrzątkiem i odstawiam w chłodne i zacienione miejsce na minimum 12 godzin. Wrzątek gotuję jednocześnie w czajniku i w garnku, żeby zalać na raz.
  3. Odcedzam syrop i wlewam go garnka. Przecedzać najlepiej przez gęste sitko lub sitko wyłożone gazą (albo pieluszką bambusową/muślinową).
  4. Do syropu dodaję sok z cytryny i cukier. Mieszam do jego rozpuszczenia.
  5. Zagotowuję do wrzenia i od razu wyłączam – nie gotuję długo.
  6. Od razu przelewam do wyparzonych słoików i szklanych butelek. Mocno zakręcam, obracam do góry dnem i zostawiam do ostygnięcia. Jak już syrop wystygnie upewniam się, że zakrętki są dobrze zassane i odkładam do spiżarki na zimę.

Kiedy i jak zbierać kwiaty z czarnego bzu?

Baldachy kwiatowe zbieramy w czasie ich pełnego rozkwitu, który przypada zazwyczaj na przełomie maja i czerwca. Baldachy powinny być w pełni rozwinięte. Zbieramy je najlepiej w słoneczny dzień – deszcz może zmyć pyłek, a to właśnie w nim jest najwięcej smaku i aromatu. Z tego samego powodu także nie myjemy baldachów kwiatowych, dlatego najlepiej zbierać bez z niezanieczyszczonych obszarów (skraj miasta, wieś, z dala od ulic i samochodów). Ważne, aby gałązki były zdrowe, pozbawione mszyc czy wyschniętych kwiatków.

Dlaczego warto zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

Białe baldachy drobnych kwiatów są niezwykle wszechstronne. Kwiaty i owoce czarnego bzu zawierają dużą ilość flawonoidów, które wykazują silne działanie antyzapalne i antyoksydacyjne a także przeciwwirusowe. Po wysuszeniu kwiatów możemy przygotować z nich rozgrzewające napary. Baldachy możemy zapiec także w cieście naleśnikowym – to wyrafinowana, sezonowa przekąska.

Pamiętaj! We wszystkich częściach świeżego czarnego bzu występują glikozydy cyjanogenne (sambunigryna i sambucyna), które są trujące. Nie wolno ich spożywać na świeżo, ale obróbka cieplna lub wysuszenie baldachów jest wystarczające, żeby zniwelować ich działanie.


Do czego wykorzystać syrop z kwiatów czarnego bzu? To moje ulubione przepisy:

Lemoniada z kwiatów bzu | nomadchic.pl

Lemoniada z kwiatów czarnego bzu (elderflower lemonade):

  • 2-3 łyżki syropu z kwiatów bzu
  • 2 plastry cytryny
  • opcjonalnie łyżeczka miodu lub syropu z agawy
  • woda gazowana
  • kostki lodu

Do szklanki typu tumbler dodaję kilka kostek lodu, 2-3 łyżki syropu, plastry cytryny i uzupełniam wodą gazowaną.


Drink Hugo | nomadchic.pl

Koktajl Hugo

  • 2 łyżki syropu z kwiatów bzu
  • prosecco lub prosecco 0%
  • woda gazowana
  • 2 plastry limonki
  • kostki lodu
  • mięta

Do dużego kieliszka od wina lub szklanki daję kostki lodu, 2 łyżki syropu, trochę wody gazowanej, limonkę i uzupełniam prosecco (ostatnio najczęściej 0% #NoLo).

Koktajl Hugo to dla mnie bardziej orzeźwiający i smakujący latem odpowiednik Aperolu. Jak jego starszy brat także pochodzi z Włoch, ale wymyślony został ok. 2000 roku. Jest świeży, lekki i owocowy. Idealnie orzeźwiający koktajl na lato!

Możesz polubić także...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *