piknik dla początkujących - menu piknikowe
Kuchnia Przepisy

Pomysł na piknik – menu dla początkujących

Obwieszczam solennie, że sezon piknikowy uważam za otwarty. Jedzenie al fresco to chyba jedna z moich ulubionych aktywności. Jak tylko zrobi się ciepło, parki pokryją się zielonymi dywanami z trawy a słońce świeci raczej bardziej, niż mniej, od razu z przyjaciółmi planujemy datę pierwszego pikniku w sezonie.

Jedzenie to jedna z większych przyjemności na świecie, a jedzenie w większym gronie to jedna z tych chwil, z który składa się dobre życie. Uwielbiam moment, jak rozkładamy koce, wyciągamy tarty, sałatki, pasty, rzeczy zapiekane w cieście francuskim. Dzielimy się, smakujemy a potem wymieniamy przepisami. Samo przygotowywanie się do pikniku w większym gronie to mój rytuał. Kompletuję koc, serwetki, małe pojemniczki, przeglądam pinteresta w poszukiwaniu nowych przepisów.

Nim jednak spotkamy się ze znajomymi w takim większym gronie, przygotowałam szybkie menu piknikowe na wyjazd z najbliższymi. Bardzo szybkie do przygotowania, trochę nawet fit & healthy, ale przede wszystkim pycha!


Bagietka z łososiem, kozim serem i majonezem cytrynowym

Do przygotowania bagietki potrzebujemy:

  • bułki typu bagietka, ew. ciabatta,
  • łososia w plastrach
  • ser kozi (najlepiej w plastrach),
  • roszponkę,
  • cytrynę,
  • majonez
  • serek, np.
  • sól, pieprz.

Zaczynamy od zrobienia majonezu cytrynowego. Trochę go „odchudziłam”, mieszając 1:1 z serkiem, w proporcjach pół łyżki majonezu i pół łyżki serka. Oprócz tego taka pasta lepiej wytrzymuje przeleżenie w koszyku (wszyscy wiemy jak wygląda majonez na kanapce..). Dodaję parę kropel soku z cytryny i startą skórkę z wyparzonej cytryny. Smaruję spód bagietki a następnie w kolejności układam: plastry sera koziego, plastry łososia, do smaku posypuję solą i pieprzem a na górę kładę roszponkę.


Zielona sałatka z granatem, orzechami nerkowca i granatem

Do tej prostej, zielonej sałatki potrzebujemy:

  • roszponkę,
  • rukolę,
  • orzechy nerkowca,
  • pestki granatu.

Mieszam roszponkę z rukolą w stosunku 1:1. Lubię sałatki z samej rukoli, ale mieszanka z roszponką nadaje jej objętości.

Samą sałatę najlepiej mieć w osobnym pojemniku, żeby nie oklapła. Wszystkie składniki wykładam dopiero na talerzyk, żeby były świeże i sprężyste.

W innej wersji tej sałatki dodaję wędzone tofu pokrojone w kostkę i pikantną salsę pomidorową. Ale z kwaskowatym, pietruszkowym dressingiem też zyskuje nowego smaku.


Pietruszkowy dressing do sałatek

Pietruszkowy dressing

Do pietruszkowego dressingu:

  • pęczek zielonej pietruszki,
  • duża łyżka kaparów,
  • łyżka musztardy stołowej,
  • 2 – 3 łyżki dowolnego oleju (np. z winogron, lnianego czy oliwy z oliwek)
  • ząbek czosnku,
  • sok z całej cytryny,
  • łyżeczka syropu klonowego,
  • sól, pieprz.

Blendujemy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Ja lubię kwaskowate dressingi, szczególnie do takiej prostej sałatki. Opcjonalnie można dodać trochę wody, aby nadać dressingowi pożądaną płynność.

Można sobie zmniejszać/zwiększać proporcje składników w zależności od preferencji. Ten dressing jest moją wariacją zielonej salsy (salsa verde).


Do picia na wstępie zaserwowałam jeszcze zielone smoothie (banan, jabłko, kiwi, szpinak, cytryna i spirulina) i klasyczny, letni napój – cytrynową lemoniadę. Dekoracyjnie dołożyłam owoc maliny i gałązkę rozmarynu.

Lubicie pikniki? Macie swoje ulubione przepisy? 🙂

Możesz polubić także...

2 Comments

  1. A mój koszyk zachomikowany na najwyższej półce garderoby, chyba muszę nadrobić!

    1. nomadchic.pl says:

      No czas najwyższy, żeby go wyciągnąć! Menu już jest 😉

Comments are closed.