Obwieszczam solennie, że sezon piknikowy uważam za otwarty. Jedzenie al fresco to chyba jedna z moich ulubionych aktywności. Jak tylko zrobi się ciepło, parki pokryją się zielonymi dywanami z trawy a słońce świeci raczej bardziej, niż mniej, od razu z przyjaciółmi planujemy datę pierwszego pikniku w sezonie.
Jedzenie to jedna z większych przyjemności na świecie, a jedzenie w większym gronie to jedna z tych chwil, z który składa się dobre życie. Uwielbiam moment, jak rozkładamy koce, wyciągamy tarty, sałatki, pasty, rzeczy zapiekane w cieście francuskim. Dzielimy się, smakujemy a potem wymieniamy przepisami. Samo przygotowywanie się do pikniku w większym gronie to mój rytuał. Kompletuję koc, serwetki, małe pojemniczki, przeglądam pinteresta w poszukiwaniu nowych przepisów.
Nim jednak spotkamy się ze znajomymi w takim większym gronie, przygotowałam szybkie menu piknikowe na wyjazd z najbliższymi. Bardzo szybkie do przygotowania, trochę nawet fit & healthy, ale przede wszystkim pycha!
Bagietka z łososiem, kozim serem i majonezem cytrynowym
Do przygotowania bagietki potrzebujemy:
- bułki typu bagietka, ew. ciabatta,
- łososia w plastrach
- ser kozi (najlepiej w plastrach),
- roszponkę,
- cytrynę,
- majonez
- serek, np.
- sól, pieprz.
Zaczynamy od zrobienia majonezu cytrynowego. Trochę go „odchudziłam”, mieszając 1:1 z serkiem, w proporcjach pół łyżki majonezu i pół łyżki serka. Oprócz tego taka pasta lepiej wytrzymuje przeleżenie w koszyku (wszyscy wiemy jak wygląda majonez na kanapce..). Dodaję parę kropel soku z cytryny i startą skórkę z wyparzonej cytryny. Smaruję spód bagietki a następnie w kolejności układam: plastry sera koziego, plastry łososia, do smaku posypuję solą i pieprzem a na górę kładę roszponkę.
Zielona sałatka z granatem, orzechami nerkowca i granatem
Do tej prostej, zielonej sałatki potrzebujemy:
- roszponkę,
- rukolę,
- orzechy nerkowca,
- pestki granatu.
Mieszam roszponkę z rukolą w stosunku 1:1. Lubię sałatki z samej rukoli, ale mieszanka z roszponką nadaje jej objętości.
Samą sałatę najlepiej mieć w osobnym pojemniku, żeby nie oklapła. Wszystkie składniki wykładam dopiero na talerzyk, żeby były świeże i sprężyste.
W innej wersji tej sałatki dodaję wędzone tofu pokrojone w kostkę i pikantną salsę pomidorową. Ale z kwaskowatym, pietruszkowym dressingiem też zyskuje nowego smaku.
Pietruszkowy dressing do sałatek
Do pietruszkowego dressingu:
- pęczek zielonej pietruszki,
- duża łyżka kaparów,
- łyżka musztardy stołowej,
- 2 – 3 łyżki dowolnego oleju (np. z winogron, lnianego czy oliwy z oliwek)
- ząbek czosnku,
- sok z całej cytryny,
- łyżeczka syropu klonowego,
- sól, pieprz.
Blendujemy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Ja lubię kwaskowate dressingi, szczególnie do takiej prostej sałatki. Opcjonalnie można dodać trochę wody, aby nadać dressingowi pożądaną płynność.
Można sobie zmniejszać/zwiększać proporcje składników w zależności od preferencji. Ten dressing jest moją wariacją zielonej salsy (salsa verde).
Do picia na wstępie zaserwowałam jeszcze zielone smoothie (banan, jabłko, kiwi, szpinak, cytryna i spirulina) i klasyczny, letni napój – cytrynową lemoniadę. Dekoracyjnie dołożyłam owoc maliny i gałązkę rozmarynu.
Lubicie pikniki? Macie swoje ulubione przepisy? 🙂
A mój koszyk zachomikowany na najwyższej półce garderoby, chyba muszę nadrobić!
No czas najwyższy, żeby go wyciągnąć! Menu już jest 😉