Keto chleb z siemienia lnianego ze słonecznikiem | nomadchic.pl
Kuchnia Przepisy

Chleb keto z siemienia lnianego ze słonecznikiem

Chleb ketogeniczny z siemienia lnianego ze słonecznikiem to świetna propozycja dla osób, które są na diecie keto, low carb czy bezglutenowej. Sama mocno ograniczyłam pieczywo i tym samym sięgam od święta (dosłownie) po tę alternatywę.

Dodatkowo dostrzegłam okazję do wzbogacenia diety mojej 2,5-latki. Niestety jesteśmy na etapie, gdzie chleb z dżemem na śniadanie i kolację to najlepszy wybór, a biała buła to złoto. Dlatego staram się choć w taki sposób wprowadzić do diety więcej błonnika oraz ograniczyć węglowodany, wpisując się w preferencje młodej.

Składniki na jeden bochenek:

  • 180 g mąki z siemienia lnianego/mielonego siemienia lnianego*
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 15 g nasion chia
  • 15 g płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 3 jajka o temperaturze pokojowej
  • 250 ml lekko ciepłej wody (1 szklanka)
  • opcjonalnie 2 łyżki niezmielonego siemienia lnianego dla wzbogacenia tekstury chlebka do dorzucenia do ciasta

Przygotowanie chlebka:

  1. Suche składniki mieszamy w misce.
  2. Mokre składniki, czyli jajka i wodę, może wymieszać w drugim pojemniku i dodać do suchych składników.
  3. Składniki po wymieszaniu odstawić na kilka minut do zgęstnienia.
  4. Gęste ciasto można albo piec na blasze wyłożonej papierem, formując ciasto w bochenek, albo piec w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół).

Ja lubię po upieczeniu wyciągnąć chlebek z keksówki, kładę na kratce w piekarniku i zostawiam na spokojne studzenie i dosuszenie spodu w studzącym się piekarniku.

Chlebek jest w środku trochę wilgotny, więc warto go zjeść w pierwszej kolejności, lub w razie potrzeby przechowywać w lodówce.

* ostatnio z braku siemienia lnianego dodałam mielony len złocisty – praktycznie to samo, ale chlebek wyszedł jaśniejszy i składniki po wymieszaniu z wodą szybciej się ściągnęły, tworząc twardsze ciasto.


Skorzystałam z przepisu https://domowe-wypieki.pl/przepisy/pieczywo/chleby/1202-keto-chleb-z-siemienia-lnianego, ale lekko go zmodyfikowałam. Nie miałam babki płesznik, więc postanowiłam zamienić na nasiona chia – dla „ściągnięcia” oraz płatni drożdżowe nieaktywne – także dla zagęszczenia i wzbogacenia w witaminę B.

Możesz polubić także...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *