Baton nigelli (baton z masła orzechowego z czekoladą) 1
Kuchnia Przepisy

Baton z masła orzechowego z czekoladą (baton Nigelli)

Baton Nigelli po raz pierwszy zobaczyłam w witrynie na ciasta w mojej ulubionej kawiarni Mała Czarna. W towarzystwie ciast i tarteletek wyglądał dość niepozornie. Na szczęście skusiłam się i przepadłam. Delikatny, sycący, kremowy. Teraz kawa ma zawsze dobre towarzystwo 😉 A swoją drogą postanowiłam, że odtworzę go w domu, żeby był częściej pod ręką.

Sam baton Nigelli jest bardzo prosty do zrobienia i potrzeba do niego naprawdę niewiele składników. Testowałam różne szybkie i wegańskie przepisy, zaczynając od tych 3 składnikowych, najlepiej bez użycia cukru. Niestety ten oryginalny z przepisu Nigelli wychodzi najlepszy. Co prawda trochę go zmodyfikowałam, żeby z oryginalnych 250 g cukru zejść do 100 g.

Baza orzechowego batonu:

  • 200 g gładkiego masła orzechowego
  • 80 g cukru pudru
  • 60 g prawdziwego masła
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • łyżka prawdziwego masła

Wykonanie:

Wszystkie składniki na bazę batona orzechowego wrzucam do miski robota kuchennego i mieszam do połączenia wszystkich składników, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Można wyrabiać ręcznie, jak ciasto kruche.

Masę z masła orzechowego wykładam do foremki (u mnie kwadratowa o boku 20 cm), uklepuję łyżką lub palcami do uzyskania możliwie równej powierzchni. Wstawiam do lodówki na przynajmniej godzinę.

Po tym czasie roztapiam w kąpieli wodnej gorzką czekoladę z masłem i wylewam na schłodzoną masę orzechową. Ponownie wkładam do lodówki.

? Najlepiej baton przygotować wieczorem, żeby chłodził się porządnie przez całą noc w lodówce.

Zanim znalazłam idealny przepis i go udoskonaliłam, testowałam kilka wegańskich, 3-składnikowych, szybkich wersji batonów owsianych na mące np. owsianej albo kokosowej. Niestety dla mnie wychodzą zbyt „suche” do pogryzienia i niestety po 15 minutach od wyjęcia z lodówki nie są zbyt zbite.


Wegański baton z masła orzechowego: masło można zastąpić olejem kokosowym. W zdrowszej wersji można próbować zastąpić cukier puder np. zmiksowanym ksylitolem lub erytrolem.

Możesz polubić także...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *