Baton Nigelli po raz pierwszy zobaczyłam w witrynie na ciasta w mojej ulubionej kawiarni Mała Czarna. W towarzystwie ciast i tarteletek wyglądał dość niepozornie. Na szczęście skusiłam się i przepadłam. Delikatny, sycący, kremowy. Teraz kawa ma zawsze dobre towarzystwo 😉 A swoją drogą postanowiłam, że odtworzę go w domu, żeby był częściej pod ręką.
Sam baton Nigelli jest bardzo prosty do zrobienia i potrzeba do niego naprawdę niewiele składników. Testowałam różne szybkie i wegańskie przepisy, zaczynając od tych 3 składnikowych, najlepiej bez użycia cukru. Niestety ten oryginalny z przepisu Nigelli wychodzi najlepszy. Co prawda trochę go zmodyfikowałam, żeby z oryginalnych 250 g cukru zejść do 100 g.
Baza orzechowego batonu:
- 200 g gładkiego masła orzechowego
- 80 g cukru pudru
- 60 g prawdziwego masła
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 2 łyżki mąki kokosowej
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- łyżka prawdziwego masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki na bazę batona orzechowego wrzucam do miski robota kuchennego i mieszam do połączenia wszystkich składników, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Można wyrabiać ręcznie, jak ciasto kruche.
Masę z masła orzechowego wykładam do foremki (u mnie kwadratowa o boku 20 cm), uklepuję łyżką lub palcami do uzyskania możliwie równej powierzchni. Wstawiam do lodówki na przynajmniej godzinę.
Po tym czasie roztapiam w kąpieli wodnej gorzką czekoladę z masłem i wylewam na schłodzoną masę orzechową. Ponownie wkładam do lodówki.
? Najlepiej baton przygotować wieczorem, żeby chłodził się porządnie przez całą noc w lodówce.
Zanim znalazłam idealny przepis i go udoskonaliłam, testowałam kilka wegańskich, 3-składnikowych, szybkich wersji batonów owsianych na mące np. owsianej albo kokosowej. Niestety dla mnie wychodzą zbyt „suche” do pogryzienia i niestety po 15 minutach od wyjęcia z lodówki nie są zbyt zbite.
Wegański baton z masła orzechowego: masło można zastąpić olejem kokosowym. W zdrowszej wersji można próbować zastąpić cukier puder np. zmiksowanym ksylitolem lub erytrolem.